
IOS (stift)
Este un dispozitiv corono-radicular care are drept scop reconstituirea dintelui cu destrucție coronară.
Coroanele de înveliș
Se confecționează din diferite materiale, folosind tehnici și tehnologii în funcție de materialele din care sunt confecționate.
Din combinarea variabilelor materiale și tehnologii rezultă o multitudine de tipuri de coroane, în funcție de materialele din care sunt confecționate ele se împart în:
- Coroane ceramice – porțelan pe suport de zirconium;
- Coroane metalo – ceramic – porțelan pe suport metalic;
- Coroane metalo – compozite;
- Coroane metalice;
În funcție de componenta fizionomică (aspectul estetic), coroanele dentare pot fi:
- total fizionomice (materialul fizionomic acoperă dintele pe toate fațetele);
- parțial fizionomice (materialul fizionomic acoperă dintele doar pe fata vizibila);
- nefizionomice (coroanele metalice);
Scopul urmărit este restaurarea morfologiei și funcției coronare, funcției estetice și agregarea unei proteze fixe, ancorarea unei proteze mobilizabile, etc.
Coroanele ceramice pe suport de Zirconiu
Îndeplinește la cel mai înalt nivel atât dorința pacientului, cât și a medicului de a realiza o lucrare protetica fixă estetică, biocompatibilă, rezistentă și fără suport metalic. Nu produce niciun fel de reacție chimică în cavitatea orală și astfel dispare posibilitatea apariției unui miros sau gust neplăcut.
Ceramica pe Zirconiu este soluția ideală pentru un zâmbet frumos și sănătos !
Protezele dentare sau „dinții falși”
Sunt proiectați pentru a înlocui dinții lipsă.
Acestea se aplica persoanelor cărora le lipsesc un număr mai mare de dinți sau celor care și-au pierdut toți dinții. De asemenea, protezele dentare arată și se comportă la fel ca și dinții naturali, dovedindu-se o alternativă eficientă. În funcție de dorința pacientului garniturile de dinți sunt de mai multe tipuri: acrilat, compozit și porțelan.
Serviciile de protetică dentară includ:
- Proteza mobilă totală – acrilică -care înlocuiește toți dinții naturali
- Proteza mobilă parțială – acrilică, scheletată, flexibila- construite în jurul unor dinți existenți în gura pacientului
* Acest tip de protezare se aplică în special atunci când pacientul are mulți dinți lipsa și „nu mai are legături” pentru a beneficia de o proteză fixă. - Ajustare, reparație și căptușire proteze mobile;
- Overlay;
- Proteza mobilă provizorie;
- Condiționare tisulară;
- Supraproteză;
- Proteza maxilo facială;
- Proteza fixă – corp de punte, element de agregare;
- Lucrări protetice pe implant.
Proteza fixa
Se realizează pentru a înlocui un dinte sau mai mulți dinți lipsă, acestea sunt cimentate definitiv pe dinți și nu pot fi scoase. Dinții care limitează spațiile existente sunt folosiți pentru a ancora corpul de punte, pentru a reda funcționalitatea, precum și estetica.
Lucrări protetice pe implant
Implantul dentar are multiple beneficii, printre care și menținerea dinților sănătoși integri pe arcadă, nemaifiind necesar șlefuirea lor, implantul fiind suportul pentru viitoarea coroană dentară.
De asemenea se pot realiza și lucrări mobile care se sprijină pe implanturi pentru o mai bună stabilitate cât și protezări fixe care reprezintă opțiunea de tratament cea mai aproape de dentiția naturală. Sunt inserate șase sau mai multe implanturi, iar dinții sunt ancorați de implanturi prin cimentare sau cu ajutorul unor șuruburi de precizie ridicată. Punțile fixe nu pot fi îndepărtate.
Rebazare
Reprezintă schimbarea întregii bazei acrilice a protezei, păstrându-se doar dinții artificiali.
De ce este necesară rebazarea protezei dentare?
Imediat după îndepărtarea dinților naturali, oasele maxilarului încep sa se modifice prin resorbție. Acest lucru înseamnă ca proteza dentara nu se va mai potrivi ca la început și va bascula sau va produce durere purtătorului.