Endodonție

Endodontie

Endodontia este o specialitate stomatologica ce are in vedere diagnosticul si tratamentul afectiunilor pulpei dentare – tesutul moale format din vase de sange si nervi, situat in interiorul dintelui, precum si a regiunii apicale.

Tratamentul de canal radicular devine necesar in momentul in care pulpa se inflameaza sau moare . Daca nu este tratata, infectia se raspandeste spre os si tesuturile inconjuratoare.

In general, tratamentul endodontic presupune indepartarea tesuturilor inflamate sau necrozate, precum si eliminarea resturilor organice din canalele radiculare, pentru ca apoi acestea sa poata fi obturate cu materiale biocompatibile.

Pulpectomie si obturatie radiculara

obturatie radiculara

Se aplica in cazul dintilor cu leziuni carioase severe. Procedeul consta in extirparea nervului urmat de tratamentul mecanic si chimic al canalului radicular si in final umplerea etansa a canalului pe toata lungimea lui. Manopera nu produce nici un discomfort pacientului deoarece sedarea nervului se face prin anestezie.

 

Tratamentul gangrenei

Gangrena pulpara poate aparea in urma unui proces inflamator repetat al nervului din cauza unei carii netratate, ori ca o complicatie a necrozei si poate afecta pulpa dentara in intregime sau doar o parte a acesteia,avand un miros neplacut.

Din cauza complexitatii afectiunii este evident ca si tratamentul lor se va desfasura in mai multe sedinte. In functie de fiecare caz clinic in parte se aplica pasta cu antibiotic, pasta cu hidroxid de calciu, pasta cu iod substante recunoscute si demonstrate ca fiind foarte eficiente in lupta cu microorganismele patogene. In final se realizeaza obturatia radiculara folosind un material special pentru astfel de afectiuni.