Estetică dentară

Estetica dentara

Fațetele dentare

Fațetele dentare reprezintă o construcție formată dintr-o pelicula subțire de material biocompatibil care se atașează pe fața frontală a dinților menite să îmbunătățească aspectul zâmbetului tău.
Fațetele dentare sunt personalizate pentru a se potrivi cu forma și culoarea generală a dinților dvs. existenți, astfel încât să arate la fel ca versiunile noi și îmbunătățite ale propriilor dinți.
Mai mult decât atât, fatetele dentare pot ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea aspectului și a formei zâmbetului dvs., modificând aspectul și poziționarea dinților dvs., determinând ca dinții mai mici să pară mai mari, să se închidă spații dintre dinți , să repare orice dinte neobișnuit de ascuțit cu margini și suprafețe neuniforme și să vă refacă în totalitate zâmbetul.

Fațetele sunt o opțiune excelentă pentru cineva care nu are leziuni extinse ale dinților, dar dorește să-și perfecționeze zâmbetul natural într-un mod non-invaziv.

Dacă aveți dinți ciobiți, rupti sau uzați vizibil, sau pete pe dinți care nu pot fi reparate prin tratamente de albire atunci fațetele ar putea fi o alegere bună pentru dvs.

De asemenea, fațetele pot masca culoarea cenușie a dinților care apare datorită devitalizări dinților dar și de utilizarea de tratamente medicamentoase, cum ar fi tetraciclina sau fluorul excesiv, sau chiar pot acoperi o obturație dentară veche care s-a decolorat sau este mai evidentă decât ați dori.

Materialele din care se pot realiza fațetele dentare sunt de mai multe tipuri :
* Fațete ceramice: cu transluciditate mare, apropiate de culoarea naturala a dintelui
* Fațete pe suport de zirconiu: sunt mai limitate în variantele de nuanțe , însă au o durabilitatea crescută.
* Fațete din material compozit: reprezintă o alternativa mai putin costisitoare, rapid de realizat si aplicat, de regula fiind utilizate ca soluție temporara din cauza rezistenței mai scăzute.
Avantajele fațetelor dentare:
-Acestea oferă un aspect natural al dintelui.
-Gingiile nu se inflamează
-Fațetele de portelan sunt rezistente la pete.
-Se poate selecta o culoare pentru a face dinții modificați de culoare să pară mai albi.
-În general, nu necesită să se îndepărteze foarte mult din structura dintelui ca în cazul coroanelor dentare, dar sunt rezistente și arată mai bine.

Dezavantajele fațetelor dentare ceramice
-Fațetele din ceramică costă mai mult decât cele din compozit
-Deoarece smalțul a fost îndepărtat, dintele dumneavoastră poate deveni mai sensibil la alimente și băuturi calde sau reci.
-Culoarea fațetei nu poate fi modificată odată ce este plasată la locul său. Dacă intenționați să vă albiți dinții, trebuie să faceți acest lucru înainte de a obține fațete.

Fațetele nu sunt o alegere bună pentru persoanele cu dinți afectați de carii sau boală parodontală sau pentru cei care nu au suficient smalț pe suprafața dintelui.
Persoanele care strâng și scrâșnesc dinții sunt candidați slabi pentru fațete de porțelan, deoarece acest lucru poate provoca crăparea sau ciobirea fațetelor.

Fațetele dentare nu necesită îngrijire specială. Cea mai eficienta metoda de îngrijire a fațetelor dentare rămâne consultul stomatologic. Efectuat la 6 luni sau 1 an, acesta poate preveni apariția cariilor și a complicațiilor dentare. Continuați să urmați bunele practici de igienă orală, inclusiv periajul, folosirea aței dentare și clătirea cu o apă de gură antiseptică, așa cum ați proceda în mod normal.

Albire dentară

În cazul în care sunteți nemulțumiți de zâmbetul dumneavoastră (din punct de vedere coloristic) sau vă doriți un zâmbet strălucitor la un eveniment la care sunteți sau ați dori să fiți în centrul atenției, există numeroase procedee și metode de albire a dinților în scopuri estetice.

Albirea este de două feluri: albirea dinților a căror culoare a fost modificată în urma devitalizării (scoaterii nervului) sau a unui traumatism și albirea in scop cosmetic.

Înainte de orice fel de albire este necesar un detartraj și un periaj profesional realizat de către medicul stomatolog. În timpul albirii, pe toată perioada tratamentului plus încă 48 ore se recomandă să nu se consume cafea, coca cola, ciocolată, cacao, vin roșu sau alte băuturi cu un conținut ridicat de coloranți.
De asemenea, pentru un rezultat adecvat, fumatul este total interzis pe întreaga perioadă a tratamentului. Este posibil să apară o ușoară sensibilitate a dinților dar acesta se remite după 1-3 zile sau după o aplicare de gel cu fluor.

Aceste albiri in scop cosmetic nu sunt dăunătoare pentru dinți în măsura în care nu se abuzează de ele. După o albire este indicat să se aștepte aproximativ 12-18 luni până la efectuarea unui nou tratament.

Albirea Dinților – 10 lucruri pe care trebuie să le știi:

1. Procedeul de albire are efect doar asupra dinților naturali făcându-i mai albi. Procedeul nu are efect pe nici o suprafață artificială cum ar fi coroanele dentare, fațetele ceramice sau implanturi dentare.

2. Cele mai bune rezultate se văd asupra dinților galbeni, rezultate satisfăcătoare se observă asupra dinților decolorați iar cele mai puține rezultate se văd asupra dinților gri.

3. Femeile însărcinate și cele care alăptează nu ar trebui să apeleze la procedeul de albire a dinților.

4. Persoanele cu afecțiuni ale gingiilor, carii netratate nu sunt potrivite pentru acest procedeu.

5. Procedeul de albire a dinților, folosit în exces, poate provoca daune ireparabile dinților dumneavoastră.

6. Folosirea acestui procedeu poate produce iritații, durere sau poate crește sensibilitatea dinților.

7. Tratamentele încercate acasă, cu lămâie sau bicarbonat de sodiu, pot produce daune dinților pe termen lung.

8. Pastele de dinți cu efect de albire au același efect cu acela al produselor profesionale folosite în cabinetul stomatologic.

9. Periajul dinților cu o pastă ce are efect de desensibilizare înainte de a începe procedeul de albire a dinților scade sensibilitatea dinților.

10. Dinții recent albiți au tendința de a se păta mai ușor timp de câteva săptămâni.

albirea dintilor

 

 

Bijuterii dentare

Una dintre cele mai interesante metode de a pune în evidență dinții frumoși este aplicarea unei bijuterii dentare. Bijuteriile dentare sunt cristale prețioase sau semiprețioase (Swarovski) care se aplică prin tehnici adezive speciale pe dintele ales de dumneavoastră.

Procedura de aplicare a unei astfel de bijuterii nu durează mai multe de 15-20 min, este total lipsita de durere, nu presupune afectarea integrități dintelui ci pur și simplu lipirea accesoriului cu ajutorul
unui adeziv special. Poate fi îndepărtată oricând de pe dinte de către stomatolog fără riscuri, respectând indicațiile de igienă orală, o astfel de bijuterie poate rezista pana la 2-3 ani fără probleme.

estetica dentara