Ortodonție

Ortodontie

Ortodonția

Este specialitatea stomatologică ce asigură o poziție normală a dinților pe arcadele dentare și se adresează următoarelor situații:

  • Afecțiuni dentomaxilare;
  • Dinți înghesuiți sau/si strâmbi;
  • Spații între dinți;
  • Probleme cauzate de lipsa sau surplusul de dinți.
  • Malocluzii și malpoziții.

Dinții strâmbi sau care nu sunt aliniați corect sunt mai greu de întreținut, pot fi pierduți mai devreme datorită carierii și bolilor parodontale și, în plus, obligă mușchii masticatori la un efort suplimentar, ce poate duce la dureri de cap, disfuncția articulației temporo-mandibulare și dureri la nivelul gâtului, umărului și spatelui. Un alt dezavantaj este aspectul inestetic al dinților strâmbi sau nealiniați corect.

Ortodonția se adresează în principal copiilor și adolescenților, însă și adulții pot beneficia de aceste servicii de îmbunătățire funcțională și estetică a danturii.

 

Aparate fixe metalice și ceramice

 aparate-fixePot fi aplicate pe fața dinților, sau pe spatele lor ( aparate linguale și palatinale).

Este cel mai întâlnit și mai eficient tip de aparat folosit în tratamentul ortodontic modern, oferind rezultatele cele mai bune.

Ca și principiu general de utilizare, aparatul ortodontic fix constă în bracketuri de mici dimensiuni care se lipesc pe suprafața dinților, acestea fiind unite și acționate prin intermediul unui arc. Pentru molari, tratamentul clasic folosește inele metalice cimentate, dar medicul poate folosi și tuburi atașate similar cu bracketurile, această tehnică reducând sensibil gradul de disconfort al pacientului și facilitând accesul în acele zone cu scopul igienizării.

Dinții nu sunt afectați de prezenta bracketurilor, lipirea lor se face cu materiale compozite fizionomice, care nu vor cauza formarea cariilor, cu condiția ca igiena pacientului sa fie corespunzătoare.

Bracketurile ceramice, au un aspect fizionomic sporit, având aceleași efecte de tratament ca și cele metalice. Prețul unui astfel de aparat este puțin mai mare, întrucât tehnologia de fabricație este mai complexă.

 

Aparatul ortodontic lingual

aparat-longitudinalAparatele dentare linguale, cunoscute ca și aparate invizibile, sunt lipite pe partea din spate a dinților și sunt o soluție aleasă de persoanele care nu vor să se observe faptul că poartă un astfel de aparat dentar.

Fiecare aparat este creat unic pentru pacient, bracketurile sunt adaptate fiecărui dinte.

Aparatele ortodontice linguale au costuri semnificativ mai mari, tocmai din cauza unui proces de fabricație mult mai complex.

Vă recomandăm în cazul tehnicii linguale aparatul INCOGNITO, care prezintă o serie de avantaje notabile:

  • bracketurile sunt personalizate și realizate dintr-un aliaj de aur cu un grad mare de biocompatibilitate;
  • arcurile sunt adaptate fiecărui caz în parte.

 

Aparate mobile și funcționale

aparate mobile

Trebuiesc purtate un anumit număr de ore pe zi, pentru a fi eficiente.

Aparatele ortodontice mobile, precum și cele funcționale, sunt recomandate exclusiv copiilor, în special cât timp există dinții de lapte pe arcade.

Utilizarea aparatelor mobile are ca scop stimularea creșterii arcadelor, întrucât facilitează alinierea dentară și totodată corectează anumite anomalii dentare sau osoase.

Aparatele mobile reprezintă un tratament reușit numai dacă sunt purtate zilnic în conformitate cu indicațiile medicului ortodont, un anumit număr de ore pe zi.

În mod particular, aparatele ortodontice funcționale ajută la stimularea sau inhibarea creșterii unuia dintre maxilare, sau la corectarea unor obiceiuri, precum respirația orală (pe gură), sugerea degetelor, deglutiția cu interpunerea limbii între arcade. Totodată au efect de modelare și corectare a anumitor dezechilibre ale musculaturii faciale.