
Parodontologia este specialitatea stomatologică ce include diagnosticarea, profilaxia și tratamentul bolilor care afectează parodonțiul – țesuturile care mențin dintele pe creasta alveolară: gingie, os, ligament dento-alveolar, cement și dintele în sine. Bolile parodontale reprezintă infecțiile bacteriale ale parodonțiului. Acești agenți microbieni proveniți din placa dentară atacă și distrug gingia și osul, acțiune ce are ca rezultat pierderea atașamentului dintre dinte și suportul său, ulterior mobilitate și pierderea dintelui afectat în cazul în care nu se intervine la timp.
Detartraj și periaj profesional
Detartrajul este o tehnică însoțită de un periaj profesional ce ajută la înlăturarea plăcii bacteriene, a petelor și a tartrului depus supra și subgingival. Poate fi însoțit de aplicări cu lacuri ce conțin flour, această manoperă ducând la dispariția sensibilității la agenții termici (rece, cald).
Imobilizare
Imobilizarea dinților parodontotici este un mijloc terapeutic de echilibrare funcțională, prelungind existența dinților.
Gingivectomie
Este o manoperă chirurgicală ce constă în îndepărtarea unei mici porțiuni de țesut gingival. Ca procedură parodontală, gingivectomia se realizează după ce au fost încercate alte metode nechirurgicale de ameliorare a afecțiunii și înainte ca boala să avanseze până în punctul de a pune în pericol ligamentele și suportul osos al dinților.
Chiuretajul parodontal
Este o intervenție prin care se curăță șanțul subgingival cu ajutorul unei chiurete, pentru a îndepărta tartrul și placa bacteriană, precum și țesutul afectat de acestea – țesut de granulație, cu scopul de a
realiza reatașarea gingiei de dinte. Chiuretajul parodontal este o procedură de bază în tratamentul pungilor gingivale.
Exista doua tipuri de chiuretaj subgingival: închis și deschis.
Chiuretajul în câmp închis se efectuează fără a decola gingia, iar chiuretajul în câmp deschis (operație cu lambou) se efectuează prin incizia gingiei pana la osul alveolar, urmată de îndepărtarea țesutului de granulație. Intervenția este mai amplă, deoarece implică efectuarea anesteziei, dezgolirea chirurgicală a rădăcinii dinților și prescrierea unui tratament cu antibiotic.
Chiuretajul în câmp deschis oferă o vizibilitate mai bună și este indicat pentru pungile parodontale mai adânci.